Córrer per sensacions amb GPS

Ja fa alguns anys que surto a córrer amb GPS sempre, com si el fet de no fer-ho anul·lés l’entrenament. Així mentre corro puc saber en temps (gairebé) real a quina velocitat estic anant. És a dir, quants minuts i quants segons necessitaria per fer un quilòmetre si mantingués el ritme constant que en aquell precís moment em surt per pantalla.
D’entrada això és un avantatge important, doncs podem saber quin és el nostre ritme de comoditat, complementant la dada de la velocitat amb les pulsacions per minut. A banda d’això, hi ha molts altres avantatges que ofereixen els rellotges amb GPS i pulsòmetre per córrer: en cas de pèrdua a la muntanya sempre podrem desfer el camí fet, podem saber l’alçada respecte el nivell del mar on ens trobem, podem saber les quilo calories que portem cremades, podem saber la distància que portem recorreguda i el temps, podem entrar una ruta a l’aparell i seguir-la, podem activar un company virtual per fer una mica de “pique”, podem programar sèries de certa distància amb els intervals desitjats i amb les seves pauses temporitzades o canvis de ritme, podem anar registrant els entrenaments dins d’un ordinador connectant els dos aparells i fer-ho de forma automàtica, o si ens ho estimem més, podem desar aquests registres a un servidor extern…

Però darrerament me n’he adonat que depenc massa d’aquest aparell i m’agradaria usar-lo d’una altra forma. He agafat una mena de tic o mania, que fa que cada cert temps hagi de donar una ullada a la pantalla de l’aparell. Per exemple l’altre dia fent sèries, estic segur que mirava la pantalla més de 5 vegades per fer cada sèrie de 800 metres i potser més vegades i tot. I en algunes tirades també me n’he adonat, que massa sovint vaig fent cops d’ull al rellotge i sembla una tonteria, però a vegades em trenca el ritme, perquè si veig que vaig massa lent, potser inconscientment apreto un pèl massa i després em puc cansar una mica abans d’hora.

Per això crec que en el meu cas, aquesta dependència fa que sense rellotge no tingui ni idea de a quin ritme estic anant, quan sembla que tenint l’aparell com a referència, em seria més fàcil de saber això. Però com que mai vaig sense el rellotge, he perdut l’hàbit d’escoltar el meu estat per sensacions. Això fa que moltes vegades ens marquem uns objectius per ritmes, quan realment el ritme que hem de portar ha de ser un ritme on anem bé, que ens obligui una mica a esforçar-nos, però sense exposar-nos.

Ara crec que em tocarà aprendre a córrer amb el rellotge, però sense fer-li massa cas. Sortir a córrer escoltant les sensacions i al final mirar amb atenció l’entrenament. També penso que és bo no tenir la informació tan fàcil, perquè així ens obliguem a fer una mica de càlcul mental per calcular la velocitat.

De moment avui ja he sortit a fer 7km suaus amb el rellotge, però la pantalla que hi tenia estava dividida en 3 apartats (ppm, distància i temps). No sabia a quina velocitat anava en temps real, però si que cada mig quilòmetre anava fent números i sabia que estava anant al voltant dels 5:50’/km i quan he acabat se m’ha confirmat. Aquest primer pas no m’ha pas apartat de mirar massa vegades a la pantalla, però si que ha permès mantenir un ritme força estable. Crec que usar el GPS com ha pulsòmetre, crònometre i medidor de distància, pot ser una bona primera opció per tornar a aprendre a anar per sensacions.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Esport. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Córrer per sensacions amb GPS

  1. Dioni Tulipán ha dit:

    Xevix, yo antes siempre corría un mismo circuito (10,5 km) y siempre intentando mejorar mi récord…un desastre.Justamente el GPS ayuda a no obligar ir tan rápido. No obstante, últimamente miro tan solo 2 datos: bpm y lap-speed. En mi caso llevo ya un montón de semanas yendo a 4:45-4:52. Un día quise correr sin GPS y pasó lo contrario. Piensas que vas demasiado lento, y finalmente me salió una media por debajo de 4:30. La velocidad real tiene muchas fluctuaciones, por eso prefiero yo el GPS. Intenta ir con un reloj normal por un circuito previamente medido y a ver si te sales tú también!!

  2. Dioni Tulipán ha dit:

    Quería decir, la velocidad real tiene muchas fluctuaciones, por eso prefiero el "lap speed".

  3. XeviX ha dit:

    Claro! són tantas las posibilidades que te brina el aparatejo que se me había olvidado de repasarlas todas ellas. Ahora lo acabo de reconfigurar así:Principal: hora, altitud2a: ritmo, ritmo medio, distáncia, tiempo3a: ppm actual, tiempo, distancia, tiempo última vueltaVoy a probar unos días a ir con la 3a pantalla, a ver si me voy desenganchando de tanto mirar…Nos vemos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s